50'er idyl på landet

Et besøg på Langesgaard er en rejse tilbage i tiden, til dengang der var masser af folk og liv på landet. Langesgaard er den periode, da de små grå Fergusson-traktorer vendte op og ned på den traditionelle måde at drive landbrug på.

Fortællingen

Karl Laursen er en mand med store drømme, der er kendt for at nå sine mål. I 1948 køber han sin sjette gård, Estvadgaard, og denne gang er det et gods på 300 tønder land, med karle, piger, ja endda en forvalter.

På godset er der 18 spand belgiere, og selv om hestene er arbejdsdyr, er familien og ikke mindst børnene knyttet til dyrene. Men økonomien er presset, og banken kræver, at Karl Laursen skiller sig af med hestene og anskaffer sig en traktor.

Familien Laursen har svært ved at undvære deres elskede heste. Karl Laursen finder på råd, travheste. Familien finder en ny passion.

Tiden

Det var hestene, der trak det tunge læs på de danske gårde i slutningen af 40'erne og begyndelsen af 50'erne. Men også karlene og pigerne havde nok at se til. Marken skulle mejes, køerne malkes, grisene passes, hønsene plukkes, og der skulle laves mad til de mange folk, som boede og arbejdede på gårdene.

For at genopbygge den europæiske økonomi efter 2. Verdenskrig, tildelte USA store tilskud gennem Marshall hjælpen. Kravet var, at pengene skulle bruges til at effektivisere det danske produktionsapparat.

Mekaniseringen betød farvel til hesten som arbejdsdyr. I 1947 var der 650.000 heste i landbruget i Danmark. 15 år senere var tallet dalet til bare 50.000. Også de store folkehold forlod landbruget, og landmanden blev mere og mere alene på gården.

Filmlokationen

Langesgaard, som ligger placeret på de åbne vidder ved Skive, er bygget over flere omgange. Stuehuset var allerede færdigt i 1870, mens de sidste avlslænger stod først færdige i 1934. Gården er i dag fredet.

I filmen danner Langesgaard kulisse som Estvadgaard. Den eksponerer en sand tidslomme, stalden står nærmest uberørt, som dengang de store arbejdsheste stod i spiltov. Og Hovedbygningen skulle blot have lidt håndværkerhjælp og en kreativ regissør, så var den omdannet til den hyggelige og virkelighedstro ramme om familien Laursens liv som godsejere.

Dekorationen fra filmoptagelserne står stadig på Langesgaard, og du kan besøge stalden, hvor fx scenen med Laursen brødrene, der blander blod, blev optaget. Eller du kan prøve at sidde i Karl Laursens kontorstol, under hans yndlingsmaleri af ørnen, der forfølger sit mål, haren.

Besøg Langesgaard

Langesgaard er privatejet og har ikke faste åbningstider. Et besøg i filmkulissen kan arrangeres via Skive Trav, som står for organiserede ture på Tarok Ruten. Læs mere på skive-trav.dk.

Klik her og find vej til Langesgaard via Google Maps