På en høj udenfor Skive

Hagenshøj er stedet, hvor Tarok blev født. Her levede han sit legendariske liv. Og her ligger han i dag begravet.

Fortællingen

Karl og Elisabeth Laursen har bygget nyt hus og stald på Hagenshøj. De er ved at være oppe i årene, og hestene og travløbet er nu deres fuldtidsbeskæftigelse. 

De voksne brødre og deres tilkomne er hjemme på besøg, og familien står samlet, da en af hopperne skal fole. Dyrlægen kommer og hjælper til, og Tarok kommer til verden i sin boks i stald KIMA på Hagenshøj.

Nye højder er på vej i familien Laursens liv.

Tiden

Strømmen af mennesker fra land til by betød, at byerne voksede. Der opstod flere jobs i industrien, og kvinderne begyndte at komme ud på arbejdsmarkedet. Mens kvinderne fra ’husmoder-generationerne’ efterhånden nåede pensionsalderen, fik de nye kvindeårgange sig som noget selvfølgeligt et job. I 1970'erne var unge kvinders uddannelses- og erhvervsfrekvens på lige fod med unge mænds.

Selv om det blev normen, at begge forældre arbejdede, var der dog ikke tale om reel ligestilling mellem kønnene, og kvindebevægelsen opstod og begyndte at gøre oprør mod ”mandssamfundet”.

Filmlokationen

Hagenshøj er navnet på den største af de 5 velbevarede gravhøje, som ligger 7 km nord for Skive. Samtidig er det navnet på Karl og Elisabeths tidligere ejendom, der ligger i umiddelbar nærhed af gravhøjene.

Efter Karl og Elisabeths død, har en ny, ung familie købt gården, og der er ikke længere heste i stalden. Ved overtagelsen blev nogle af hesteboksene fjernet fra stalden, men ikke Taroks. Den står der stadig intakt med de selvsamme mærker, Tarok gennem årene satte i boksens træværk.

Inden filmholdet gik i gang med at optage nogle af filmens højdepunkter på Hagenshøj, blev de manglende hestebokse genopført. Regner Grasten anså det nemlig for vigtigt at optage scenerne med Taroks fødsel, liv og begravelse dér, hvor det hele skete i virkeligheden.

Besøg Hagenshøj

Ved Hagenshøj ligger naturstien ’Ridebanen’, hvor man året rundt kan vandre i bakkerne og nyde fx den flotte udsigt over engene ved Hagens Møllebæk. På stien kan du stoppe op ved Taroks grav ved gravhøjen, og ved Tarok yndlingsspot kan du nyde udsigten over fjorden.

Det tidligere Stald KIMA på Hagenshøj er privatejet, og er derfor kun tilgængelig for besøgende efter aftale. Fx arrangerer Skive Trav besøg via Tarok Ruten. Læs mere på skive-trav.dk

Klik her og find vej til Hagenshøj via Google Maps